El Hierro

All inclusive vakantie El Hierro

All Inclusive CanariSche Eilanden en op zoek naar eiland met kleinschalig toerisme? Of zelfs met Ecotoerisme? El Hierro!

Geen massatoerisme

El Hierro is het meest westelijke en kleinste eiland van de Canarische Eilanden. Het eiland ligt vrij afgelegen en van massatoerisme is op er op dit moment nog geen sprake. Er zijn ook niet veel zandstranden, maar wel veel rotsformaties langs de kust. Het eiland staat ook wel bekend als eiland van de meridiaan en is voor de rustzoeker een ideale bestemming vanwege hoe rustig het is op het eiland. El Hierro telt meer dan 500 vulkanen en het bergachtige klimaat met daarbij de hoge kliffen geven een prachtig beeld.

Voor wandelaars en natuurliefhebbers

Het eiland is een bijzondere plek voor wandelaars en natuurliefhebbers die van rust en kleinschaligheid houden. Als je een all inclusive Canarische Eilanden wilt boeken, kan je natuurlijk kiezen voor een all inclusive Lanzarote of La Palma. Je vindt op die Canarische Eilanden echter niet de rust zoals op El Hierro.

El Hierro groen eiland

Las Playas

Aanrader El Hierro. Ligt aan de oostkust en is het bekendste strand van het eiland. Hier heb je een geweldig uitzicht op de steile vulkanische rotsen. Je kunt in het helderblauwe water snorkelen, duiken en natuurlijk zwemmen. Iets verder naar het noorden vind je het donkere zandstrand Playa de Timijiraque en wordt veel bezocht door gezinnen. Er zijn veel natuurlijke zwembaden te vinden op El Hierro. Neem bijvoorbeeld het overdekte zeewaterzwembad Charco Azul, hier neem je een korte afdaling vanuit het dorp Los Llanillos en kun je zwemmen en relaxen in het midden van de onaangetaste natuur.

Op all inclusive vakantie naar El Hierro

El Hierro is een archipel in de Atlantische Oceaan en behoort net als de andere Canarische Eilanden tot Spanje. Het wordt ook wel La Isla Chiquita genoemd, oftewel het kleine eiland. Deze naam dankt het natuurlijk aan dat El Hierro het kleinste bewoonde eiland van de eilandengroep is. Een vakantie El Hierro is géén goedkope all inclusive vakantie. Het is wel een bijzondere ervaring en luxe vakantie.

Het eiland werd eeuwenlang gezien als het meest westelijke punt ter wereld. Het eiland werd eerst bevolkt door Bimbachestammen en daarna kwam het in handen van de Spaanse veroveraars. De stammen leefden in hutten en grotten en leefden zowel van het land als de van zee. Toen de Spanjaarden het eiland in bezit namen werden de bewoners tot slaaf gemaakt. Later werden de vijanden van de Spanjaarden naar El Hierro verbannen.

El Hierro ruige kust

Vulkanische uitbarsting

In september 2011 dacht men dat er een vulkanische uitbarsting kwam. Er werd namelijk sinds juli van hetzelfde jaar een toenemende seismische activiteit waargenomen. De autoriteiten hebben in korte tijd ruim 4000 mensen geëvacueerd. Gelukkig kwam het niet tot een uitbarsting op El Hierro, echter waren er wel veel kleine aardbevingen. Ongeveer 2 kilometer uit de kust van het eiland was (onder water) wel een uitbarsting begonnen. Hiervoor bevond het zeeniveau tussen de 150 en 180 m onder zeeniveau. Hierna werd het gemeten op 86 meter onder zeeniveau. Hedendaags is er geen sprake meer van seismologische activiteit, maar het kan voorkomen dat de vulkaan nog verder omhoog komt en er zo dus een nieuw eiland ontstaat.

El Hierro heeft zijn vorm te danken aan een aardbeving en hierbij brak ongeveer een derde van het noordelijke deel af, dit is de baai El Golfo.

Valverde is de hoofdstad van het eiland. Hier ligt een klein vliegveld en van hieruit kun je een veerboot nemen naar Tenerife.

wandelen nationaal park Tenerife

Energie

Er is al een tijdje een project bezig om het eiland volledig te laten voorzien in zijn eigen energiebehoefte. Zo moet er een combinatie van een waterkrachtcentrale en windmolens zo’n 11,5 megawatt opwekken. Hebben ze een overschot aan windenergie, dan wordt het water 700 meter opgepompt naar een krater. Is er sprake van windstilte dan wordt het water via de waterkrachtcentrale naar een lager gelegen basis geleid. Daarbij wordt er dan 11,3 megawatt opgewekt. Dit systeem moet ervoor zorgen dat er een einde komt aan de import van veertigduizend vaten ruwe olie. In 2016 werd door dit systeem ongeveer 40% van de benodigde stroom opgewekt.

Klimaat op El Hierro

Op het eiland wordt het klimaat beïnvloed door de Canarische golfstroom. El Hierro staat zelf bekend om zijn mist die er soms voor zorgt dat het hele dorpen opslokt. Vanuit de zee is er een constante wind, dit zorgt voor een milde temperatuur op het eiland. Hierom is het eiland misschien ook wel het minst populair onder toeristen. Vakantiegangers komen naar El Hierro voor de combinatie van rust met het aangename klimaat. Voor hen is het erg fijn dat het massatoerisme er (nog) niet is.

In de hoger gelegen gebieden van het eiland kan het een stuk frisser zijn met daarbij ook de nachten die een stuk koeler zijn dan op de rest van de eilanden. Wel is het eiland erg droog. Zo valt er gemiddeld op jaarbasis slechts 25 dagen neerslag. Regent het wel een keer, dan is het meestal wel grotere hoeveelheden neerslag. Er valt ongeveer tussen 180 en 220 millimeter regen op jaarbasis. Op het eiland is er sprake van een aride klimaat. Op basis van de Köppensysteem is er sprake drie verschillende klimaattypes namelijk: het koude steppe klimaat, het koude woestijnklimaat en het warme zeeklimaat.

Bezienswaardigheden in El Hierro

El Hierro is een vrij klein eiland en waarschijnlijk mede daarom niet razend populair bij de meeste toeristen. Echter is dit jammer want het heeft veel zo te bieden, waaronder unieke bezienswaardigheden die je nergens anders kunt zien. Je kunt het eiland vrij eenvoudig zelf verkennen.

In het noorden van El Hierro vind je Mirador de La Peña op 645 hoogte. Je kunt vanaf hier kilometers ver kijken over de zee en het eiland. Ook kun je de baai El Golfo goed zien. De vallei is door een aardbeving in de zee ontstaan.

Dit prachtige uitzichtpunt is ontworpen door de wereldberoemde architect César Manrique die ooit leefde op de Canarische Eilanden. César bouwde een mooi pand met veel planten en glas. Daarnaast vind je er een restaurant waar je heerlijke vis kunt eten en dat met een geweldig uitzicht!

El Hierro hagedis

Charco Azul

Is een speciaal natuurzwembad waar ooit een lavastroom een grot heeft achtergelaten. Hedendaags is er een zoutwaterbad te vinden waar je mooi kunt zwemmen. Daarnaast is het beschermd tegen hoge golven van de oceaan. Het kent ook een solarium zodat je kunt genieten van de warme zon en op de achtergrond een geweldig uitzicht.

Je kunt dit natuurbad alleen bij eb bereken. Dan is de zee teruggetrokken en is het natuurlijke zwembad achtergebleven. Je vindt het in de vallei van El Golfo en je komt er via een vrij steil pad. Helaas kan het hier erg druk worden, vooral in de weekenden.

In het zuidwesten van El Hierro vind je een beschermd natuurgebied genaamd Parque Rural de Frontera. Hier zijn vele bossen, een ruig vulkaanlandschap en droge vlaktes waar je verschillende wandelroutes kunt nemen. Hierna kun je overnachten bij de boer.

De jeneverbessen in El Sabinar zijn bekend doordat ze door de wind krom zijn gaan groeien. Deze oude bomen zijn erg bijzonder en mooi. Niet alleen de takken zijn kom, maar ook de stammen zijn verdraaid door de wind. De jeneverbessen zijn een van de symbolen van het eiland.

De hoogste berg op El Hierro is de Pico de Malpaso. Hij heeft een hoogte van 1501 meter is is vrij eenvoudig te wandelen. Bovenaan kun je het eiland La Palma zien en met helder weer nog meer Canarische Eilanden.

De baai van Tamaduste is een populaire plaats onder de bevolking. Je ziet hier al vroeg in de ochtend mensen zwemmen of een babbel maken. Je vindt deze baai in het noorden van El Hierro en ook de wandeling ernaartoe is leuk. Je begint namelijk bij het uitkijkpunt La Peña en loopt dan naar het kustdorp El Tamaduste.

drakenboom Tenerife

Waarom kiezen voor El Hierro als all inclusive vakantiebestemming Canarische Eilanden?

Zoals al eerder aangegeven is El Hierro het kleinste eiland van de Canarische Eilanden. Maar toch is het eiland niet minder indrukwekkend dan de andere eilanden, tenminste als je van natuu houdt. Je vindt er namelijk niet veel toegankelijk zandstranden, dus voor liefhebbers van zandstranden is het minder geschikt, echter is de natuur er schitterend mooi. Er is een prachtige rotsachtige omgeving met steile kliffen en je kunt er ideaal wandelen door de vele bossen. Daarnaast zijn er ook sommige plekken die alleen ter voet bereikbaar zijn. Doordat er nog geen massatoerisme in combinatie met de rust en prachtige natuur kiezen veel toeristen voor een vakantie naar El Hierro. Vind je wandelen in de natuur minder mooi? Dan kun je beter niet kiezen voor dit eiland. Hou je van de natuur? Dan is El Hierro de bestemming voor jou!

Eten en drinken in El Hierro

De keuken op alle Canarische Eilanden lijken erg op die van Spanje, echter staat er nog meer vis op de menukaarten. Daarnaast worden mediterrane gerechten aangevuld met invloeden uit de Zuid-Amerikaanse, Afrikaanse en Arabische keuken. Denk bijvoorbeeld aan saffraan en komijn verwerkt in lekkere stoofschotels en soepen.

De restaurants in de toeristische plekken zijn volledig aangepast aan de Europese toeristen. Dus je hoeft je niet druk te maken dat je het eten niet lust. Er zijn onder andere steak-, Chinese, Spaanse en Europese restaurants, maar ook diverse fastfoodketens. Verschillende Spaanse restaurants op de eilanden serveren typisch lokale gerechten zoals tapas. Wil je de echte Canarische keuken proberen? Dan moet je naar het binnenland gaan, daar zijn de beste restaurants.

De traditionele keuken bestaat uit stevige, eenvoudige maar gezonde vlees- en visgerechten. De basisingrediënten zijn meestal maïsmeel, aardappels en kikkererwten.

Langs de kust geniet je van traditionele gerechten met verse vis- en schelpdieren zoals tonijn, garnalen en papegaaivis.

Marokko Tajine stoofpot

Binnenlanden

In de binnenlanden staan de restaurants bekend vanwege hun vleesgerechten die vooral gemaakt zijn van konijn, lever of geitenvlees. Alle vlees wordt gemarineerd in ui, paprika, knoflook en verse kruiden. Daarnaast worden meerdere vleessoorten in één pan bereid als stoofpot. Ook zijn de maaltijdsoepen met vis of vlees erg lekker.

Gofio wordt bij alle gerechten geserveerd, dit wordt gemaakt van geroosterd tarwemeel, rijstmeel, kikkererwtenmeel of maïsmeel. Hierna wordt het gekneed met water tot een stevige bal en wordt gebruikt als brood.

Lokale gerechten

Lokale gerechten zijn: papas arrugadas, dit zijn kleine aardappels die in extra zout water gekookt worden terwijl ze nog in de schil zitten. Hierdoor krijgen de aardappeltjes een zout korstje. Het wordt geserveerd met Mojo rojo of Mojo verde. Atun en adobo is tonijn in dunne lapjes gesneden, snel gebakken op de bakplaat en gemarineerd in knoflook, olijfolie en peterselie. Viejas con papas arrugadas is een gebakken papegaaivis in een saus van knoflook, rode paprika, ui en veel kruiden.

eenzame weg op El Hierro

Kiezen voor een all inclusive vakantie El Hierro

Ben je op zoek naar een all inclusive vakantie vol in het teken van rust en natuur? Kies dan voor een vakantie naar El Hierro, het kleinste Canarische eiland. Neem stevige wandelschoenen mee en ontdek het eiland te voet. El Hierro is het meest westelijke puntje van Europa en is het kleinst bewoonde eiland van de zeven Canarische Eilanden. Vroeger werd het zelfs gezien als het meest westelijke punt van de wereld.

El Hierro is een paradijs voor natuurliefhebbers dankzij het woeste landschap en de prachtige natuur. Het is ook een gewilde locatie voor ecotoerisme. Als je op vakantie naar naar dit eiland moet je ook zeker veel gaan wandelen. Per voet kun je op nog meer mooie plekjes komen. Zo kun je natuurlijke zwembaden vinden, een aantal zandstranden en culturele hoogtepunten. En het leuke hieraan is dat alles in rust kan want er is nog geen massatoerisme aanwezig.

El Hierro heeft net als alle andere Canarische Eilanden een vulkanische oorsprong. je vindt er zelfs meer dan 500 vulkanen. Hierdoor heeft het eiland een bergachtige omgeving waarin je prima kunt wandelen.

Tijdens een vakantie naar El Hierro hoef je natuurlijk niet alleen langs alle kraters te wandelen, ook zijn er veel bossen, mooie baaien en hoge kliffen. Trek maar alvast je wandelschoenen aan!

Lanzarote kustlijn

Boek nu je all inclusive vakantie El Hierro

Wie vindt het nou niet fijn om een vakantie met all inclusive formule te nemen? Je hoeft je geen zorgen meer te maken om wat je gaat eten, laat staat boodschappen doen en koken. Alles wordt tot de puntjes verzorgt voor jou en je gezin. Het enige wat je hoeft te doen is aanschuiven en het wordt voor je geserveerd. Daarnaast kun je genieten van aangename temperaturen en goede hotels en resorts. Daarom is een all inclusive vakantie naar El Hierro ook een uitstekende keuze.

De Canarische Eilanden staan er bekend om dat je het hele jaar door op zonvakantie kunt gaan. De temperaturen liggen namelijk in de wintermaanden nog steeds rond de 20 graden Celsius en in de zomer stijgen de thermometers boven de 30 graden Celsius. Zie je jezelf al liggen op een strandbedje in de bakkende zon en een cocktail in je hand?

Welke luxe hotels in El Hierro bieden all inclusive arrangementen?

El Hierro is nog niet zo toeristisch als de andere Canarische Eilanden, echter komt het steeds meer in opkomst en komen er steeds meer all hotels en resorts. Er is daarom voldoende keuze als je een hotel wilt boeken met all inclusive formule. Alle arrangementen kun je boeken via TUI, Sunweb en PrijsVrij. Om je alvast een beetje te helpen hebben wij een aantal aanbiedingen hieronder voor je neergezet. Wij wensen je alvast een fijne vakantie in El Hierro!

TUI Suneo All Inclusive Banner