Mooie plekjes op Kreta

All inclusive vakantie Kreta geboekt? Mooie plekjes op Kreta

Indien je een All inclusive vakantie Kreta geboekt hebt, wil je ook wat van dit prachtige eiland zien. Wij hebben de mooiste plekjes van Kreta op een rij gezet. Kreta is meer dan een bestemming voor een leuke jongeren vakantie. Het is een eiland met mooie stranden, kloven, hoogvlakten en leuke dorpen.

Kreta staat bekend als feesteiland jongeren

Het meest populaire eiland van Griekenland is Kreta. Het eiland staat bekend als feesteiland omdat met name in de zomer vliegtuigen vol jongeren deze kant op gaan om af te reizen naar plaatsen als Chersonissos om hier te feesten en te drinken. Het is jammer dat Kreta tegenwoordig zo’n imago krijgt want er is zo ongelooflijk veel meer te doen en te bekijken op het eiland. Om je een beetje op weg te helpen hebben we hieronder een lijstje gemaakt met de mooiste plekjes van Kreta, plekjes die je gewoon gezien moet hebben tijdens je bezoek aan dit schitterende eiland!

festival buiten jongeren

Lassithi hoogvlakte

Dit moet je tijdens je all inclusive vakantie Kreta zeker gezien hebben.
Je zult het niet snel verwachten, maar op het bergachtige eiland is op 850 meter hoogte een hoogvlakte gelegen van 5×5 kilometer. Op de vlakte zijn vele oude (kleine) dorpjes te vinden die leuk zijn om even te bezoeken. Het grootste dorp op de vlakte is Tzermiado, hier vind je voornamelijk barretjes / restaurantjes en een grote hoeveelheid souvenirwinkels. Het hoogtepunt van Tzermiado is de Trapeza grot die je kunt bezoeken. Let op, voor een bezoek aan deze grot moet je goed ter been zijn!

molen op de Lassithi hoogvlakte

De Lassithi hoogvlakte is prima op eigen gelegenheid te doen. Wanneer je een auto huurt is de weg erheen al een ware belevenis, de vergezichten over het eiland zijn adembenemend. Wanneer je op de vlakte bent zullen de vele windmolens je ongetwijfeld direct opvallen, het stikt er namelijk van. Vroeger stonden deze er om water uit de grond te pompen en daarmee het land te bewateren, tegenwoordig zijn ze niet meer in gebruik en staan ze er alleen nog maar voor de show.

Het hippiedorp Matala

Het plaatsje Matala is in het zuiden van Kreta gelegen en is één van de plekken op Kreta waar je de mooiste stranden kunt vinden. Maar dit is niet de voornaamste reden om dit plaatsje te bezoeken, dat is namelijk de hippie sfeer die hier hangt. Alles staat hier in het teken van hippies, dit is al vele jaren zo en zal nog vele jaren zo blijven. Er is een markt te vinden in het plaatsje die volledig in het teken van hippies staat. Wanneer je bij het brede strand bent zullen de grotten je zeker opvallen. Vroeger verbleven de hippies hierin maar de grotten zelf zijn al vele honderden jaren ouders. Dit plaatsje is een aanrader wanneer je lekker van het strand wilt genieten en ook Kreta op een andere manier wilt ontdekken.

Matala Griekenland Kreta

Samariakloof

Eén van de beroemdste uitstapjes op Kreta is de Samariakloof. De kloof is is zo’n 16km lang en is daarmee één van de langste kloven van Europa. De kloof is alleen in de zomerperiode te bezoeken, in de wintermaanden is deze gesloten vanwege de grote hoeveelheid water die er dan doorheen loopt. De kloof is geweldig om doorheen te lopen maar is wel uitsluitend voor geoefende personen en personen met een goed conditie. Vanwege de zon kan het behoorlijk heet worden, het advies is daarom dan ook om de kloof zo vroeg mogelijk in de ochtend te pakken. Je loopt door een prachtige natuur zo’n 1250 meter naar beneden om vervolgens bij de kust aan te komen. Hier liggen bootjes te wachten die je weer terugbrengen naar het beginpunt. Er zijn diverse excursies waaraan je kunt deelnemen om de kloof te bezoeken maar wanneer je een auto huurt kan je dit ook prima op eigen gelegenheid doen. Neem voldoende eten en drinken mee en bescherm je goed tegen de zon. Het kan knap warm worden in de kloof en hier moet je jezelf echt goed tegen beschermen.

de Samaria kloof op Kreta

Balos Beach

Kreta heeft diverse mooie stranden maar Balos Beach is toch wel echt het mooiste zandstrand van het eiland. Sterker nog, we zijn van mening dat dit wel eens één van de mooiste stranden van heel Griekenland is. Gelegen in het noordwesten van het eiland op het schiereiland Gramvousa kan je hier ongelooflijk goed een dagje bakken in het zonnetje en af en toe afkoeling in het rustige baaitje. Bij aankomst bij de baai dien je 1 Euro entreegeld te betalen. Dit is om het beschermde natuurgebied waarin de baai ligt te onderhouden. Ook zijn er enkele plekjes waar je iets kunt eten en drinken. Een bezoekje aan Balos Beach is prima met eigen vervoer te doen.

Balos beach op Kreta

Het meer van Kournas

Tussen de plaatsen Rethymnon en Chania in het noordwesten van het eiland kom je het meer van Kournas tegen. Dit is het enige zoetwatermeer van Kreta en een veelbezochte locatie door toeristen. In de zomer valt er maar weinig water waardoor het meer een stukje droog komt te liggen en er mooie strandjes ontstaan waar je heerlijk kunt liggen en genieten van het zonnetje en de mooie natuur om je heen.
In en rondom het meer is voldoende te beleven. Zo kun je er goed zwemmen en snorkelen, maar ook kan je er waterfietsen en kayaks huren om het meer pas echt goed te verkennen. Er zijn diverse dieren die je hier kunt spotten, de meest spectaculaire zijn zonder twijfel de schildpadden en krabben die hier veelvuldig voorkomen. Eten en drinken hoef je voor deze dag niet mee te nemen. Er zijn diverse taverna’s waar je het één en ander kunt kopen, het is duidelijk dat ze goed ingesteld zijn op toeristen.

meer van Kournas op Kreta

Botanische tuinen van Kreta

Wanneer je even lekker een stuk wilt wandelen en ook nog eens affectie hebt met planten en kruiden dan zijn de botanische tuinen op Kreta zeker een bezoekje waard. Dit 20 hectare tellende park biedt een enorme diversiteit aan flora en fauna. Vele soorten kruidenplanten, fruitbomen, tropische planten en zelfs een wijngaard zijn hier te bezichtigen. Het park is geopend van maart tot november en iedere maand heeft weer iets anders te brengen in het park. In het park kan je uren wandelen en veel leren over alles wat je hier tegenkomt. Kijk ook eens naar de vele vogels, insecten en andere dieren die je hier tegenkomt. Aan het einde van je bezoekje kan je nog lekker een drankje doen bovenop de heuvel terwijl je geniet van het uitzicht over de botanische tuin.

Overig

Hierboven is slechts een kleine collectie van het totale aanbod aan mooie plekjes op Kreta. Op het eiland is zo enorm veel te doen en bekijken dat er wel een heel boek over te schrijven is. Combineer je all inclusive vakantie Kreta met deze leuke uitstapjes en activiteiten. Dat maakt je all inclusive vakantie Griekenland nog leuker!

TUI Suneo All Inclusive Banner