Tips all inclusive wintersportvakantie

Praktische tips voor een onbezorgde all inclusive wintersportvakantie

Ga je eventjes lekker op wintersport? Wil je ook eens een keertje wat anders dan luieren op het strand en wil je ook lekker de sneeuw induiken? Lees dan onze praktische tips voor een onbezorgde all inclusive wintersportvakantie. Zeker als je voor de eerste keer op wintersport gaat. Zo kom je niet voor verrassingen te staan. Er komt namelijk best nog wel wat bij kijken en ook hier geldt: een goede voorbereiding is het halve werk.

Voor het eerst op wintersport, start met lessen

Ga je voor het eerst op wintersport, dan moet je niet verwachten dat je binnen een paar uurtjes al de zwarte piste kunt bedwingen. Leren skiën of leren snowboarden kost nou eenmaal tijd. Voor de een zal het sneller gaan dan voor de ander, maar het kost wel tijd. Datzelfde geldt als je al een aantal jaren niet meer op wintersport bent geweest. Ook dan moet je er eventjes weer inkomen. Het is dan sterk aan te bevelen om voor dat je op vakantie gaat een of een paar lessen te nemen.

wintersport skileraar

Les nemen in Nederland

Dat kun je het beste doen in één van de overdekte skihallen in Nederland, zoals bijvoorbeeld SnowWorld. Op die manier kun je alvast de eerste stapjes nemen en een beetje wennen aan het gevoel van ski’s of een snowboard onder je voeten. Dan is het niet helemaal nieuw meer als je straks op de echte sneeuw staat.
Maar let op, ook al heb je een paar lesjes gehad in Nederland, je bent echt nog geen pro als je op je wintersportbestemming bent. Neem ook daar op de eerste dag van je wintersport nog eventjes een paar lesjes. Je krijgt dan het juiste gevoel van actief zijn in de sneeuw. Je pikt het hierdoor sneller op en je verkleint bovendien de kans op een blessure.

Neem de juiste wintersportkleding mee

Het klinkt logisch, maar zorg ervoor dat je de juiste wintersportkleding meeneemt. Je hoeft echt niet veel normale kleding in je koffer te stoppen. Veelal ga je na een dagje skiën of snowboarden met je ski-outfit nog aan zo de après-skibar in. Daarna ga je over het algemeen moe maar voldaan direct je nest in, dus veel normale kleding zul je waarschijnlijk niet dragen. Belangrijk is wel dat je goede wintersportkleding meeneemt.

wintersport chalet

Heb je nog geen wintersportoutfit? Stap niet naar de eerste de beste winkel om direct alles te kopen, maar vraag vrienden en bekenden wat zij hebben of vraag of je iets kunt lenen. Goede wintersportkleding hoeft niet heel duur te zijn, maar als je voor het eerst op wintersport gaat en het blijkt helemaal niet jouw ding te zijn, dan is het zonde van het geld als je die kleding hebt gekocht.

Er zijn diverse merken voor de meest hippe wintersportkleding, zoals bijvoorbeeld het Nederlandse merk Protest, dat iedere winter weer met een schitterende nieuwe lijn komt.

Huren wintersport uitrusting

Je hebt natuurlijk niet alleen kleding nodig op een all inclusive wintersport vakantie, maar ook ski’s of een snowboard, skistokken, een helm en schoenen. Die kun je natuurlijk zelf kopen en meenemen, maar je kunt ze ook prima huren op je wintersportbestemming. Dat scheelt een hoop gezeul met al die spullen en vaak is het ook nog een stuk goedkoper. Tip: als je toch je eigen ski-spullen meeneemt en je gaat met de auto, schaf dan een goede dakkoffer aan waar je de ski’s en dergelijk in kunt meenemen.

wintersport met vriendinnen

Kies een skigebied uit die past bij je ski ervaring

Vooral voor de beginnende wintersporter is het aan te raden om een veelzijdig skigebied te kiezen. Deze vind je met name in Oostenrijk. En je kunt zeker een all inclusive wintersport vakantie in Oostenrijk boeken. Niet ieder skigebied is namelijk even geschikt voor beginners. Let daar dus vooraf goed op. Hiermee bedoelen we niet alleen dat er skipistes voor beginners moeten zijn, maar er naast het skiën en snowboarden nog meer te doen is in de omgeving. Zoals goede aprés ski mogelijkheden. Wintersporten is namelijk zeer intensief. Dan is het wel eens lekker om ook eens een keertje iets ander te gaan doen. Bijvoorbeeld de prachtige omgeving te ontdekken middels een heerlijke wandeling door de sneeuw.

Kleine skigebieden beginners

Je kunt er bijvoorbeeld ook voor kiezen om naar een wat kleiner wintersportgebied te gaan. Daar zijn over het algemeen niet al te veel ski-liften en geen of minder zwarte pistes. Een goed voorbeeld daarvan is Winterberg. Winterberg ligt in Sauerland, Duitsland. Een ander voordeel is dat het ook nog eens lekker dichtbij huis is.

Sluit een goede reisverzekering met wintersport dekking af

Als je gaat wintersporten, of je nou beginner of zeer geoefend bent, loop je altijd bepaalde risico die je niet hebt als je bijvoorbeeld op strandvakantie gaat. Let daarom goed op welke reisverzekering je afsluit en controleer goed of die wel de juiste dekking heeft. Vaak moet je er een aparte wintersport-module bij aanzetten. Een ongelukje zit namelijk in een klein hoekje. En de kosten kunnen behoorlijk oplopen als je in het gips zit en je moet ook nog met een gipsvlucht weer naar huis, al gaan we daar niet van uit natuurlijk.

wintersport all inclusive Frankrijk

Lees vooraf goed wat de regels op de piste zijn

Tijdens je all inclusive wintersportvakantie moet je uiteraard niet alleen rekening houden met jezelf, maar vooral ook met anderen, met de andere skiërs en snowboarder die net als jij gebruik maken van de piste. Het is daarom belangrijk dat je weet wat de geschreven en ongeschreven regels zijn op de piste. Zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan en is de kans op een ongelukje het kleinst. De basisregels zijn: houd rekening met anderen, stop aan de zijkant van de pistes, sta anderen niet in de weg en draag altijd opvallende kleding.

Praktische tips voor als je voor het eerst op wintersport gaat

Je denkt er misschien niet zo snel aan als je op wintersportvakantie gaat, maar neem altijd voldoende zonnebrand mee. Je gaat dan wel naar de sneeuw en daar is het uiteraard koud, maar de zon kan daar behoorlijk fel schijnen. Je kunt er heel snel verbranden. Let er wel op dat je zonnebrand geen water bevat. Ga je skiën of snowboarden, dan ben je een groot deel van de dag actief bezig. Let er daarom op dat je wel voldoende water drinkt en beperk je niet tot alleen drinken tijdens de après-ski.

apres ski wintersport

Heb geduld, verwacht niet dat je meteen van de zwarte piste kunt afdalen als een echte pro. Je leert het alleen met vallen en opstaan, net zoals iedereen. En dat kost (helaas) eventjes tijd.

TUI Suneo All Inclusive Banner